Baret Kazıklar
Baret kazıklar, eksenel ve büyük kuvvetlere temelin dayanabilmesini sağlayan dikdörtgen şeklindeki kazıklardır. Alüvyal topraklı veya büyük kaya parçaları üzerine oturmuş zeminler için idealdir. Bunun yanı sıra her hangi bir jeolojik koşula da uyarlanabilirdir. Benzer şekilde diyafram ve toprakarme duvarda kullanılan makine ve ekipmanların aynısı bunda da kullanılabilir. Çapı geniş kazıklar veya baret kazıklar kullanılacaksa başlıklar elimine edilebilir ve tek parça bir baret kazığı oluşturabilmek için şeklinde herhangi bir değişiklik olmadan yukarıya doğru uzatmalar yapılabilir.
Diğer kazıklarda olduğu gibi baret kazıklarda yeryüzüne delgi ile açılan çukurun içine beton dökümüyle elde edilir fakat baret kazıkları diğer kazıklardan şekli ve delginin tarzı farklı kılmaktadır. Çeneli kova veya hidrofraz şeklindeki araçlar işlem sırasında kullanılmaktadır. Kazıkların büyüklüğü araçların ve ekipmanların büyüklüğünü belirleyecektir.
Standart Çeneli Kova Aracılığı İle İnşa Edilen Baret Kazık Ölçüleri
Genişlik : 0.52, 0.62, 0.82, 1.02, 1.22, 1.52 m
Uzunluk : 1.80, 2.20, 2.70, 3.0 m
Ebatların ölçüsüne bağlı okara H ve T şeklinde daha büyük ve mukavemeti yüksek kazıklar elde etmek mümkündür. Delgi yöntemi ve beton dökümüyle elde edilen diğer kazıklarda olduğu gibi baret kazıkların hesaplanma şekli aynıdır.
- Temeller
- Kazı Çukurlarının Desteklenmesi
- Geçirimsizlik Perdeleri
- Rıhtım Yapıları
- Saha Betonları
- Endüstri Tesisleri
- Depolama Tankları
- Toprakarme Duvarlar / Dolgu Temelleri
- Ulaştırma Yapıları
- Tünel Zemininin Desteklenmesi
İnşa Safhasındaki 3 Operasyonal Faz
- Delginin Açılması
- Çelik Kafes Yerleştirilmesi
- Beton Dökümü
Klasik diyafram duvarda yapıldığı gibi, delgi açılırken betonit çamuru kullanılır. Operasyon platformu zayıf ise kılavuz duvarlar platform için kullanılabilir. Delgi çamuru kumdan arındırıldıktan sonra çelik kafes açıklığa indirilir. Tremi borusu kullanılarak beton dökümü uygulanır. Kazığın boyutlarına göre gerektiğinde çok sayıda tremi borusu kullanılabilir. Baret kazığı farklı koşullarda mobilite sunan şekli avantajlı kılmaktadır: Aynı kesitte bulunan dairesel kazıkların aksine yatay stres ve bükey kuvvetlere karşı dayanma oldukça dayanıklıdır. Yapılara kolaylık adapte edilebilir ve bu şekilde tek bir kazık her kuvvet bölgesi ya da kolon bölgesi için yeterli olur. Geniş ölçülerinden dolayı diğer kazıklara oranla baret kazıklarda yanal sürtünme daha az olur. 5000 kN ve üzeri mukavemet gücü gereken yerler bu işlemi yapmak için gayet uygundur; alanı genişletmeye yarar, sınırları olmayan bir temel inşa elamanıdır.