Mini Kazık
Zeminde oluşabilecek çökme, oturma, heyelan gibi problemlerin iyileştirilmesi ve olumsuz faktörlerin güçlendirilmesi, riskli temel özelliklerinin sağlamlaştırılması ve yük taşıma kapasitesinin artırılması için; yüksek mühendis denetiminde ve uzman kadro eşliğinde uygulanan demir kazık yerleştirme teknolojisine mini kazık denir. Zemin iyileştirme alanında yüksek performansıyla bilinen ve özel bir makine olarak tasarlanan gelişmiş özellikli mini kazık makinesi, uygun boyutları sayesinde fore kazık ve jetgrout ekipmanlarına göre daha küçüktür.
Nasıl Uygulanır?
İyileştirme yapılacak zeminde mini kazık çalışmalarına başlamadan önce belirlenmesi gereken ana faktörler mevcuttur. Uygulama yapılacak olan zeminin karakteristik özellikleri, sıvılaşma problemi, uygulama alanının büyüklüğü, şev stabilitesi gibi detaylar Proteknik tarafından tüm ayrıntılarıyla denetlenir. Tespit edilen proje bazlı ayrıntılar ışığında uygulanması gereken mini kazıklama metodunun tekniği, kolon çapı, demir kazık ölçüleri, betonlama yöntemi ve yerleştirme mesafeleri gibi özellikler eksiksiz olarak saptanır. Çevresel faktörler, maliyet, iyileştirme sonrası bakım gereksinimi, sağlamlık ve dayanıklılık kriterleri rapor edilir. Ardından sözleşme prosedürleri yerine getirilir ve sahadaki çalışmaya geçilir.
- Mini kazık makinesinin burgu tekniğiyle açtığı kuyuyu andıran deliklere, boyu 15 – 45 cm, çapı 300 mm’e yakın olan demir kazıklar yerleştirilir.
- Hazır imalat ürünü olan demir donatısının yerleştirildiği kuyunun içine beton dökülür.
- Projeye uygun özelliklerde ve belirli aralıklarda gerçekleştirilen mini kazık uygulamasının ardından iyileştirme ve güçlendirme işlemi tamamlanır.
- Sıvılaşma ya da su miktarının fazla olduğu durumlarda yapılan işlemin daha sağlam ve güçlü olması için enjeksiyon teknolojisi kullanılır.
- Sıvı riskli zeminlerde mini kazıkların döşendiği kuyuya enjeksiyon hortumuyla mıcır dökülür.
- Enjeksiyon sistemiyle kuyunun altından üstüne doğru basılan çimento bileşimi suyun yukarı çıkmasını sağlarken çimento şerbetli dolgu malzemesi mıcırların arasına sıvanarak uygulamayı sabitler.
- Derin kazılarda uygulanan iksa tekniğinde ise dikey konumdaki demir kazık başlarını çevreleyen kafa kirişleri, birbirine bağlanır. Böylece birlikte hareket eden mini kazıklar yüksek güvenlik sağlar.